Τι είναι το ContaKids

Η αίσθηση της αφής και του αγγίγματος είναι ένας από τους θεμελιώδεις τρόπους να γνωρίσουν τα παιδιά τον κόσμο γύρω τους. Ως παιδιά αντιλαμβανόμαστε και κατανοούμε το περιβάλλον μας, σωματικά και αισθητηριακά. Μεγαλώνοντας και φτάνοντας στην ενήλικη ζωή , χάνουμε την εξάρτησή μας από την αίσθηση της αφής ως μέσο παρατήρησης και αναγνώρισης του κόσμου. Άλλες αισθήσεις, όπως η όραση και η ακοή, αναπτύσσονται και γίνονται ο κύριος πλέον τρόπος αντίληψης του κόσμου που μας περιβάλει.

Το ContaKids είναι μια μέθοδος που προωθεί την ιδέα της χρήσης της σωματικής επαφής με στόχο να αναπτυχθεί μια ουσιαστικότερη μορφή επικοινωνίας μεταξύ των γονιών και των παιδιών με ευχάριστο τρόπο. Δουλεύοντας σωματικά και κινητικά το παιδί μπορεί να βελτιώσει τις κινητικές του δεξιότητες, να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του, ενώ οι γονείς αναπτύσσουν μια σχέση εμπιστοσύνης με τα παιδιά.

Στόχος λοιπόν είναι να αναπτυχθεί εμπιστοσύνη προς τις δράσεις μας, αποκαθιστώντας τις εκ γενετής σωματικές μας ικανότητες. Η ενέργεια αυτή είναι άμεση, γνήσια και αυθεντική στους μικρούς παρτενέρ. Καθώς οι ενήλικες είμαστε αυτοί που την στερούμαστε, εμείς πρέπει να αναλάβουμε την σκληρή δουλειά και να καταβάλουμε περισσότερη προσπάθεια.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

Η εμπειρια ειναι ο καλυτερος τροπος μαθησης
Η καλύτερη μορφή μάθησης είναι μέσω της εμπειρίας και η αποτυχία είναι μια βασική πτυχή αυτής της διαδικασίας. Στο ContaKids επιτρέπουμε στο παιδί να αντιμετωπίσει προκλήσεις παρέχοντάς του την ελάχιστη δυνατή στήριξη. Επιτρέπουμε στο παιδί να πέσει όσο το δυνατόν περισσότερο καθώς είναι εξαιρετικά σημαντικό και συχνά αποφεύγεται. Στόχος είναι να κατανοήσουμε μόνο πότε είναι πραγματικά πιθανό να πληγωθούν και να παρέμβουμε αναλόγως. Ο πειραματισμός είναι αναπόσπαστο και ίσως το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της μάθησης και της ανάπτυξης. Είναι σημαντικό λοιπόν να επιτρέπουμε στα παιδιά να δοκιμάσουν τις δυνατότητες τους.
orange-number-1-filled-200
orange-number-2-filled-200
Τα παιδια ειναι υπευθυνα για να μαθουν πως να κρατηθουν
Οι ενήλικες συχνά αγκαλιάζουμε ή κρατάμε τα παιδιά με αποτέλεσμα αυτά να συνηθίζουν να μένουν παθητικά και να νιώθουν βαριά. Αν αντίθετα τα παιδιά είναι υπεύθυνα για το πώς θα κρατηθούν από τον ενήλικα και πως αυτά θα τον κρατήσουν, γίνονται ενεργά και ανακαλύπτουν τις δυνατότητες που έχουν σε σχέση με τους ενήλικες. Όταν οι ενήλικες αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν τα χέρια τους για να υποστηρίξουν ή να κρατήσουν το παιδί επάνω τους, τότε το παιδί αναπτύσσει τις κινητικές του δεξιότητες βρίσκοντας νέες γωνίες και θέσεις για να κρατηθεί. Αναπτύσσεται η ικανότητά του να αισθάνεται, να λαμβάνει δηλαδή πληροφορίες μέσω της αφής. Αντίστοιχα ο ενήλικας μαθαίνει να αντιλαμβάνεται ακριβώς τη θέση του παιδιού πάνω στο σώμα του καθώς και τον τρόπο με τον οποίο το παιδί παραμένει στη θέση του.
Ακολουθωντας αυτο που ενδιαφερει το παιδι
Οι ενήλικες έχουμε την τάση να ενεργούμε αντί για το παιδί προσπαθώντας να δημιουργήσουμε για αυτό τα κατάλληλα ερεθίσματα, αν και το περιβάλλον είναι πλούσιο σε αυτά ώστε να ανακαλύψουν μόνα τους ότι αξίζει την προσοχή τους. Η επιθυμία να δημιουργήσουμε ευχάριστες προκλήσεις, με συγκεκριμένους στόχους, περιορίζει τα παιδιά σε ένα στενό πλαίσιο, χάνοντας άλλες ευκαιρίες. Σημαντικό είναι να ενισχύσουμε και να εξασκηθούμε σε ένα πλαίσιο όπου τα ενδιαφέροντα του παιδιού διαχωρίζονται από τις εμπειρίες που οι ενήλικες θέλουμε για αυτά να έχουν.
orange-number-3-filled-200
orange-number-4-filled-200
Ισοι ρολοι μεταξυ παιδιου και ενηλικα
Χορεύοντας μαζί, το παιδί και ο ενήλικας είναι ίσοι. Ο καθένας έχει την ελευθερία να διαλέξει την επόμενη κίνηση και τίποτα δεν επιβάλλεται. Το παιδί αναπτύσσει την ανεξαρτησία του με την υποστήριξη του γονιού, επιτρέποντας μια πιο ελεύθερη φυσική κίνηση.
11745319_933976249979392_7015031743885175967_n

…Από τότε που ο Μπεν απέκτησε αδερφούλα, υπήρξε ένας φυσικός διαχωρισμός: ο “Μπεν είναι με τον μπαμπά” και η “Ντανιέλα είναι με τη μαμά”. Τα μαθήματα του Contakids μου έδωσαν τη δυνατότητα να περάσω περισσότερο χρόνο με τον Μπεν έτσι ώστε ο Μπεν ναι είναι περισσότερο “με τη μαμά”. Αυτό έχει τεράστιο αντίκτυπο στη σωματικότητα και τη συμπεριφορά μας στο σπίτι, και είναι υπέροχο!

11062925_933976179979399_5006641639789966894_n

…Η Ρόνι πάντα αγαπούσε να σκαρφαλώνει πάνω μου και συνηθίζαμε να παίζουμε με ποικίλους τρόπους. Τώρα, μετά το μάθημα, νιώθω ότι βασίζομαι σε αυτήν περισσότερο όταν είναι πάνω μου, νιώθω ότι είμαι λιγότερο «ανήσυχη» για αυτήν. Ανακάλυψα επίσης μια νέα πλευρά στην Ρόνι η οποία δεν ήταν γνωστή σε μένα πριν. Είναι πολύ ανοιχτή στην τάξη, είναι πιο ελεύθερη κατά έναν διαφορετικό τρόπο από τον συνηθισμένο της εαυτό.